Despre uleiul de cocos

Ulei de ricin, ulei de palmier, ulei de floarea soarelui, ulei de porumb, ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de soia, ulei de sâmburi de struguri, ulei de cocos. Și lista ar putea continua dar mă opresc aici pentru că în acest material vreau să vorbesc doar despre uleiul de cocos. Mai menționez faptul că uleiurile pe care le-am enumerat sunt fie pentru gătit, fie pentru cosmetică, fie pentru ambele. De aceea este foarte important să cunoști care este rolul lor și să nu faci confuzii care să te pună în situații neplăcute. Internetul este la îndemână așa că este bine să alegi să fii un om informat. Primele date pe care vreau să le ofer despre uleiul de cocos, căci acesta este subiectul nostru principal, sunt legate de întrebuințarea sa. De aceea precizez că este folosit cu succes atât în cosmetică cât și în bucătărie.

Despre uleiul de cocos - Care este cel mai bun?

Ca și în cazul altor tipuri de uleiuri, pentru gătit și/sau cosmetice, valoarea uleiului de cocos este determinată într-o foarte mare măsură de modalitatea folosită pentru a-l obține. Astfel  uleiul de cocos poate fi găsit în comerț sub următoarele denumiri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic sau rafinat chimic. Dacă un cunoscător în domeniu poate să-ți spună din prima care este varianta cea mai bună de extragere a uleiului de cocos, un necunoscător în acest domeniu poate să mai aibă dubii. Lucrurile nu sunt însă chiar așa de complicate pentru că, ca în majoritatea cazurilor, ceea ce este procesat chimic poate fi și nociv iar ceea ce este natural este în mod cert benefic. Evident, diferența de calitate se face vizibilă în preț însă despre acest aspect voi vorbi într-un capitol viitor.

Așadar, potrivit specialiștilor, uleiul de cocos rafinat chimic este rezultatul unui proces de distilare la care se folosesc substanțe chimice potențial nocive, la temperaturi foarte ridicate. Temperaturile mari la care este supusă nuca de cocos conduc către pierderea proprietăților nutritive atât de benefice. Ca produs secundar, uleiul de cocos mai poate fi obținut din uleiurile rămase din procesul de obținere a fulgilor de cocos. Rezultatul acestui mod de prelucrare nu este un produs de o calitate superioară deoarece conține adesea grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate.

Uleiul de cocos extras sau presat la rece numit și virgin sau extravirgin este varianta cea mai bună. Obținerea sa are la bază un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece este un ulei organic. Este cel mai benefic dintre toate variantele, numeroasele proprietăți pe care le are  păstrându-se  nemodificate. Însă, mare atenție, pentru că și aici există diferențe. Deci citiți eticheta și nu uitați: cu cât este mai puțin procesat cu atât este mai de calitate, cu cât este mai de calitate, cu atât este mai scump.

Despre uleiul de cocos - Cum alegi cel mai bun ulei de cocos?

Cu cât este mai solicitat cu atât este mai supus experimentelor producătorilor și comercianților neloiali. Situația aceasta nu este specifică doar uleiului de cocos. De altfel, ,,campion’’ în acest context este uleiul de măsline, variantele în care se prezintă acesta pe piața românească punându-le la încercare abilitățile cumpărătorilor de a descoperi diferențe și de a alege ceea ce este ,,mai curat’’. La fel se întâmplă și în cazul uleiului de cocos. Dar cu cât știi mai multe cu atât poți face alegeri cu simțul răspunderii. Și sigur vei găsi marca ce îți va oferi încredere, calitate și satisfacție în același timp. Iată la ce trebuie să fii atent.

·         Despre uleiul de cocos - ,,Virgin’’ sau ,,extravirgin’’ nu este egal cu  ,,pur’’ sau ,,100% natural’’. Uleiul de cocos virgin sau extravirgin este minim procesat și își păstrează nealterate calitățile. Așa cum am spus și mai sus, presarea la rece este cea mai bună variantă. Poate să difere felul în care este extras sau metoda de filtrare. Însă uleiul de cocos virgin sau extravirgin este expresia unui ulei minim procesat. În contrapartidă apar pe piață uleiurile de cocos pe care  scrie ,,pur’’ sau ,,100%  natural’’, procesate de cele mai multe ori chimic, dar care au prețuri mai mici.  Dacă nu ești vigilent etichetele te pot induce în eroare. Doar au funcție de promovare a produsului, nu? Ca să fii sigur că ai cumpărat un ulei de cocos de calitate, obținut prin metode naturale, caută-l sub denumirea de ulei de cocos organic. Acesta este controlat cu mare atenție pe tot parcursul producției, trasnportului și comercializării astfel încât cumpărătorul să aibă garanția că și-a păstrat toate calitățile.

·         Despre uleiul de cocos - Uleiul de nucă de cocos trebuie să aibă aromă și gust de nucă de cocos. Sunt principalele sale proprietăți organoleptice, deci le putem verifica și singuri, folosindu-ne simțurile, fără a fi nevoie de aparate de măsură sau alte mijloce de care mai pot dispune specialiștii. Dacă nu are gust și miros de nucă de cocos înseamnă că a fost supus unor procese de rafinare, filtrare, albire și dezodorizare ce au ca efect pierderea celor mai multe dintre proprietățile sale. Mai mult, procedele chimice pot contribui la apariția în uleiul de cocos a unor grăsimi periculoase, specifice uleiurilor rafinate din comerț.

·         Despre uleiul de cocos - Recipientele din sticlă sunt cele mai potrivite pentru comercializarea și păstrarea uleiului de cocos. Acestea sunt un simbol al calității, semn că producătorii respectivi nu fac rabat de la nimic atunci când vine vorba de produsul lor. Altfel spus, un ulei de calitate este întotdeauna comercializat în recipient din sticlă știut fiind faptul că cele din plastic alterează nu doar gustul ci și calitățile produsului. Păstrarea uleiului de cocos în recipient din plastic conduce la diminuarea cantității de antioxidanți, la râncezirea mai rapidă a acestuia și la pierderea aromei. În multe cazuri un ambalaj ieftin din plastic este indicator al unui ulei a cărui calitate stă sub semnul întrebării, produs industrial, într-un mediu ce nu-i poate păstra calitățile oferite de natură.

·         Despre uleiul de cocos - Calitatea unui produs se reflect adesea în prețul său. Prețul este expresia bănească a valorii și utilității mărfurilor deci fii atent la acest aspect. Un preț foarte scăzut denotă faptul că a fost produs, ambalat și transportat în condiții îndoielnice. Este bines să iei în calcul și avertizările Protecției Consumatorului, care a descoperit, în urma analizelor efectuate pe diferite mărci de ulei extravirgin de măsline sau de cocos, că o parte dintre acestea au fost falsificate prin amestecarea cu alte sortimente de ulei mai ieftine. Chiar dacă este mai scump, un ulei de cocos organic îți oferă mai multă siguranță.

·         Despre uleiul de cocos - Fii atent la termenul de valabilitate. Un termen de valabilitate foarte lung al uleiului de cocos trebuie să te pună pe gânduri. De aceea este bine să știi că uleiul de cocos presat la rece are o perioadă de valabilitate de doi ani dacă este depozitat într-un loc uscat, ferit de lumină și recipientul este nedesfăcut. După ce ai desfăcut recipientul termenul de utilizare este de trei luni. De aceea este bine să cumperi cantități mici.

·         Despre uleiul de cocos - Ai grijă  de unde-l cumperi. Atât în mediul virtual cât și în cel tradițional capcanele sunt la tot pasul. Ca să eviți încercările unora de a te păcăli mergi în magazine specializate, în cele ce comercializează produse bio, respectiv organice sau în farmaciile naturiste. Ai șanse mult mai mari să cumperi un produs de calitate, plus că lucrătorii comerciali de acolo sunt specializati și te pot ajuta să alegi exact ceea ce ai nevoie și să folosești produsul așa cum trebuie.

Despre uleiul de cocos - Proprietățile și beneficiile uleiului de cocos

Uleiul de cocos este folosit atât în bucătărie cât și în cosmetică iar beneficiile sale au fost recunoscute de speciliști în urma celor peste 1500 de studii efectuate de-a lungul timpului. De fapt, arborele de cocos este recunoscut în țările asiatice sub denumirea de ,,copacul vieții’’ . Uleiul de cocos reprezintă cea mai bogată sursă de grăsimi saturate cunoscută, aproape 90% dintre acizii săi fiind saturați.

Deși este un ulei foarte gras, o lingură de ulei de cocos conținând 11,8 grame de grăsime acesta este benefic organismului, promovează sănătatea cardiovasculară și poate fi de ajutor chiar și în curele de slăbire deoarece, paradoxal, deși este extrem de gras, accelerează arderea grăsimilor.  Este util chiar și în tratarea bolii Alzhimer deoarece digestia acizilor grași din uleiul de cocos, de către ficat, conduce la producția de Ketone, o sursă de energie rapidă pentru creier. Ketonele oferă energie creierului fără a fi nevoie de insulină pentru a transforma glucoza în energie.

Mai mult, este antibacterian, antifungic și antiseptic. De exemplu, polifenolii din uleiul de cocos, adică antioxidanții ce luptă împotriva îmbătrânirii pielii, reduc efectele artritei. Aceasta în timp ce mare parte din medicamentele cu rol antiinflamator au efecte secundare, cum ar fi afecțunile gastrice. Uleiul de cocos nu are niciun efect secundar. Mai poate fi folosit în tratarea ciupercilor, a degerăturilor și chiar a infecțiilor cu candida sau cu stafilococ auriu.

Este bogat în vitaminele A și E, atât de benefice în industria cosmetică. Este indicat a se folosi în varianta lui organică. Mai exact, cu cât este mai natural, cu atât este mai bun, indiferent de întrebuințarea sa. Datorită conținutului bogat în atioxidanți are proprietăți antiîmbătrânire. De aceea contribuie la estomparea ridurilor fine și a petelor de vârstă, conferă luminozitate și prospețile tenului și menține pielea mai tânără mult timp. Totodată este folosit și pentru îngrijirea părului  și a unghiilor. Proprietățile sale hidratante pot să transforme un păr degradat de frig sau soare  într-unul foarte sănătos, plin de vitalitate. De asemenea uleiul de cocos poate contribui la întârirea unghiilor datorită vitaminelor pe care le are.

Uleiul de cocos este recomandat și în bucătărie deoarece este rezistent la temperaturi ridicate, punctul său de ardere fiind de 180 grade Celsius,  și nu se oxidează ușor. Se pote consuma simplu, pe o felie de pâine fiind o bogată sursă de energie. Pe rețelele media pot fi găsite o mulțime de rețete ce pot fi preparate în orice bucătărie ce au la bază miraculosul ulei de cocos.

Lista beneficiilor diverse ale uleiului de cocos este foarte lungă. Ca și în cazul altor mărfuri, rețineți faptul că superioritatea unui produs rezultă în mod special din naturalețea cu care este obținut.

Ulei de cocos extravirgin

Ulei de cocos extravirgin

Cu toate că este o grăsime saturată în proporție de 90%, uleiul de cocos conține acizi grași cu lanț mediu care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate în numeroase feluri. Uleiul de cocos extravirgin cu atât mai benefic este întrucât este fabricat numai din nucă de cocos proaspătă și este […] mai mult »

Ulei de cocos BIO

Ulei de cocos BIO

Dintre toate tipurile de ulei, uleiul de cocos bio este poate cel mai aromat și gustos, potrivit pentru felurite tipuri de preparate, dar și pentru băuturi, deserturi și tratamente de înfrumusețare. Spre deosebire de uleiurile rafinate de nucă de cocos, uleiul de cocos bio nu este rafinat, nu este hidrogenat, […] mai mult »

Ulei de cocos alimentar

Ulei de cocos alimentar

Din punct de vedere fiziologic, uleiul de cocos sprijină considerabil un regim alimentar sănătos. În multe părți ale lumii, au fost recunoscute beneficiile uimitoare pentru sănătate și pentru nutriție ale uleiului de cocos alimentar. În timp ce uleiul de porumb, de soia sau de floarea-soarelui se arde rapid la temperaturi […] mai mult »

Tratament cu ulei de cocos

Tratament cu ulei de cocos

Tratamentul cu ulei de cocos este recomandat atât pentru meținerea frumuseții unui ten tânăr și sănătos, cât și pentru ameliorarea tenurilor devitalizate și afectate de acnee sau alte infecții. Mai întâi, uleiul de cocos hidratează eficient toate tipurile de piele, inclusiv pielea uscată și crăpată, fiind o soluție minunată pentru […] mai mult »